Vilken utrustning använder jag? En närmare titt på min fotografiska verktygslåda
Jag får ofta frågan om vilken utrustning jag använder för att ta mina bilder. Så här är svaret, och nej, det är inte den hemliga ingrediensen. En klok person sa en gång till mig: "Den bästa kameran är den du har med dig." Med andra ord, det spelar ingen roll om du har en superdyr systemkamera om den är för stor och klumpig att ta med sig. Ibland är den bästa kameran faktiskt din mobiltelefon. Självklart finns det skillnader mellan en kamera och objektiv för hundratusentals kronor jämfört med en mobil för några tusenlappar, men det handlar om vad du gör med den. En snickare har sina kvalitetsverktyg, en frisör sina dyra saxar, och en kock sina bästa knivar.
En annan vis person sa: "Be there!" För att ta bra bilder måste du vara på plats. För att fånga den perfekta landskapsbilden måste du kliva upp innan solen, köra till en plats du har rekognoscerat tidigare, eller sitta på en sten omgiven av tiotusentals myggor medan solen går ner. Och glöm inte de timmar du spenderar i olika inomhushallar när solen skiner ute och uteserveringarna frestar med glass och kalla drycker.
Så vilken utrustning använder jag?
Jag fokuserar här på kameror och objektiv och inte på all kringutrustning som stativ, filter och mikrofoner. Genom åren har min utrustning varierat mellan olika märken, sensorstorlekar och brännvidder, beroende på mitt intresse och temat för min fotografering. Numera försöker jag ha en utrustning som fungerar för många olika ändamål: landskap, produkt, porträtt, bröllop, sport, resor, och så vidare. De senaste åren har jag haft lite extra fokus på sport, särskilt inomhussport där motiven rör sig snabbt i förhållandevis dåligt ljus.
Extremt förenklat behöver jag en kamera som kan ta många bilder per sekund för att fånga ögonblicket i sport, en kamera med hög upplösning för att inte missa detaljer i landskapsfotografering, och en ergonomisk kamera för att kunna jobba med den en hel dag vid bröllop eller långvariga evenemang.
Objektiv för olika ändamål
Objektiven är lika viktiga och anpassas efter vad jag ska fotografera. För landskapsbilder är vidvinkelobjektiv eller objektiv med kort brännvidd bäst för att fånga helheten och storslagna vyer. Vid sportfotografering behövs längre brännvidder för att komma nära, och de måste vara ljusstarka med lågt bländartal för att släppa in mycket ljus, särskilt inomhus. För porträtt är specifika brännvidder som 85mm, 110mm och 135mm populära eftersom de skapar vackra avbildningar och bra separation mellan personen och bakgrunden. Ju lägre bländartal, desto bättre separation och mindre störande bakgrund.
Kameraval: Fullformat, Crop Sensor eller Mellanformat?
När det kommer till kameror pratar man ofta om fullformat, crop sensor och mellanformat, vilket avser storleken på sensorn. Fullformat är vanligast bland professionella fotografer inom de flesta områden skulle jag vilja påstå. Crop sensor är mindre, och mellanformat är större. Skillnaderna kan du lära dig mer om på YouTube. Själv använder jag fullformatskameror.
Min nuvarande utrustning
Efter all denna text är det dags att avslöja vad jag faktiskt använder! För närvarande arbetar jag främst med kameror och objektiv från Nikon. Min huvudkamera är en Nikon Z8, en fullformatskamera med 45MP som kan ta 20 bilder per sekund och har ett fokussystem i toppklass. Denna kamera är en perfekt kombination av ergonomi och funktionalitet för alla typer av fotografering: sport, porträtt, evenemang, landskap, djur, produkter och mer. Som backup har jag en Nikon Zf, som trots sin brist på ergonomi är en vacker kamera som levererar fantastiska bilder med 24MP, tar 10 bilder per sekund och har en fullformatssensor med ett fantastiskt fokussystem.
När det gäller objektiv har jag en rad olika för olika ändamål:
Landskap: Viltrox 16mm f/1.8 Perfekt för att fånga den där dramatiska natthimlen och göra dina följare avundsjuka.
Landskap: Nikkor 20mm f/1.8 S Bra både för vidsträckta landskap och när du vill fånga hela hallen med all publik.
Landskap: Nikkor 14-30 f/4.0 S Din bästa vän för att få med hela utsikten, även när du står på kanten av ett stup.
Resor: Nikkor 40mm f/2.0 Litet och lätt, perfekt för att fånga ögonblick på språng.
Sport/Porträtt/Produkt: Nikkor 50mm f/1.2 S När du vill fånga både fartfyllda actionbilder och vackra porträtt med ett objektiv.
Porträtt/Sport: Nikkor 85mm f/1.2 S Perfekt för att skapa drömska porträtt med snygg oskärpa i bakgrunden.
Porträtt/Sport: Nikkor 135mm f/1.8 S Plena Idealisk för att fånga detaljer i både porträtt och sportbilder utan att förvränga motivet.
Sport/Landskap: Nikkor 70-200mm f/2.8 S Flexibelt objektiv som täcker allt från närbilder på sporthändelser till landskap.
Landskap/Djur och fåglar: Nikkor 400mm f/4.5 S Perfekt för att fånga avlägsna detaljer i naturen och fåglar som vägrar sitta still.
Sport/Djur och fåglar: Nikkor 400mm f/2.8 S När du behöver den extra ljusstyrkan för att fånga snabb rörelse i svagt ljus.
Djur och fåglar/Landskap: Nikkor 180-600mm f/5.6-6.3 S Fantastiskt för att fånga både djur i fjärran och dramatiska landskapsbilder.
Allround/Landskap/Porträtt: Nikkor 24-120mm f/4 S Det perfekta allround-objektivet när du vill ha flexibilitet och skärpa för allt från porträtt till landskap.
Detta är min nuvarande arsenal, men den förändras över tid. Jag saknar dock ett 35mm f/1.2 och ett 600mm f/4, och kanske en Nikon Z6 III med bättre ergonomi än min Zf. Men på resor är min Nikon Zf en klar favorit och kommer fortsatt vara det. :D
Önskar er en fin dag! För fler exempel på mitt arbete, besök http://www.dalecarliaphoto.se.
Alla bilder i den här bloggposten är AI-genererade. :)